Definita cuvantului învești
înveștí (înveștésc, înveștít), vb. – A îmbrăca, a acoperi, a înveli, a înfășura. – Var. învește, part. învăscut. Mr. învescu, megl. anvescu, istr. mnescu. Lat. (in)vestῑre (Candrea-Dens., 898; REW 4531; DAR; cf. Șeineanu, Semasiol., 188), Înv., se păstrează încă în vorbirea pop. din Trans. de Nord (Pop, Dacor., VIII, 68) și Bucov. Conj. oscilează între formele învăsc, învesc, înveștesc. Este dublet al lui investi, vb. (a face o investiție; a bloca, a asedia), din fr. investir.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu învești
zămintí (-tésc, -ít), vb. – A amesteca, a încurca. Sl. *zamętiti, cf. sŭmętitisminti, și pol. zamęcić, slov. zametiti.Der. zăminteală (var. zămintitură), s. f. (amestec, talmeș-balmeș), înv. Vezi definitia »
ÎNVESTÍ vb. IV. tr. (În evul mediu) A da cuiva învestitura; a acorda cuiva în mod oficial un drept, o demnitate. [P.i. -tesc, var. investi vb. IV. / cf. it., lat. investire, fr. investir]. Vezi definitia »
vieti f. 1) ansamblu de fenomene (dezvoltare, metabolism, reproducere) caracteristice unui organism viu; faptul de a vietui, de a fi viu. ◊ cu г vioi. plin de г energic; vioi. fгrг (pic de) г fгrг fortг fizicг; neputincios. cu pretul vietii punвndu-si viata оn pericol. pe г si pe moarte cu оnversunare; cu riscul vietii. a fi om de г a fi vesel. a aduce pe cineva la г a trata pe cineva de o boalг grea. a fi оn г a trгi; a fi viu. a da г a naste. a cгpгta г a lua fiintг. a оnceta (sau a se trece) din г (sau a-si pierde a) a muri. a scurta (sau a lua) cuiva a a ucide pe cineva. a avea nouг vieti a trгi mult. a-si pune a оn primejdie (sau оn pericol) a se supune unei primejdii (sau unui pericol). a-si mвnca a cu cineva a trгi rгu; a nu se оmpгca cu cineva. г de apoi viatг de dupг moarte. 2) existentг umanг; trai. nivel de г. ◊ cвnd ti-i a mai dragг (sau dulce) cвnd esti mai fericit; cвnd te simti mai bine. 3) duratг de timp de la nasterea unei fiinte pвnг la moartea ei. ◊ o г de om un timp оndelungat. 4) sir de evenimente cuprinse оn aceastг duratг de timp. [g.-d. vietii; sil. via-] viu + suf. eatг Vezi definitia »
ADO-EKITI, oraș în SV Nigeriei (Ogun), la V de Lagos; 287 mii loc. (1987). Centru agricol (porumb) și piață pentru animale. Vezi definitia »
mulătí (-tésc, -ít), vb. – A se distra. Mag. mulatni (Mîndrescu 91; Tiktin). În Trans., rar. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z