Definita cuvantului iții
iții interj. – Cuvînt cu care se atrage atenția copilului care caută, în jocul de-a v-ați ascunselea. Origine expresivă. După Tiktin, de la aici-i „uite-l aici”. Cf. iți, vb. refl. (a se arăta, a se ivi), pe care Tiktin (urmat de DAR și de Scriban) îl consideră der. de la interj. (cf. var. iții, ițîi, care pare a-i da dreptate), și pe care Cihac, II, 151, o punea greșit în legătură cu sl. iti „a merge”, iar Philippide, II, 718, cu alb. etsëń „a da”. Este cuvînt folosit aproape exclusiv în Mold.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu iții
Munții Pirinei (catalană: Pirineus; franceză: Pyrénées; spaniolă: Pirineos; occitană: Pirenèus; aragoneză: Perinés; bască: Pirinioak) sunt un lanț muntos în sud-vestul Europei, formând o graniță naturală între Franța și Spania. Ei separă Peninsula Iberică de Franța, întinzându-se peste circa 430 km între Golful Biscaya la Oceanul Atlantic și Cap de Creus la Marea Mediterană. Cea mai mare parte a crestei principale formează frontiera franco-spaniolă, cu Andorra situată între cele două. Principala excepție este Val dÁran, care aparține Spaniei, dar se află pe fața nordică a lanțului. Printre alte anomalii orografice se numără Cerdanya și exclava spaniolă Llívia. Vezi definitia »
Tinerii nobili isi cautau sotii de rang mai inalt decat al lor, pentru intrarea in aliante cat mai puternice. Acest criteriu de casatorie poarta numele de hipergamie si, in anumite forme, se mai perpetueaza inca si astazi. Vezi definitia »
cum cucii / puii mei? expr. cum naiba? Vezi definitia »
primejdií, primejdiésc, vb. IV (înv. și reg.) a primejdui. Vezi definitia »
a spune prăpăstii expr. 1. a spune lucruri care înspăimântă. 2. a spune lucruri lipsite de rațiune / prostii / bazaconii. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z