Definita cuvantului mamon
mamón (mamóni), s. m.1. Demonul lăcomiei. – 2. Diavol. – Var. mamona. Ngr. μαμωνᾶς, în parte prin intermediul sl. mamona (Tiktin; Tagliavini, Arch. Rom., XII, 171). Probabil că marmon, s. m. (Arg., evreu), trebuie explicat prin același cuvînt, cu infix expresiv.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu mamon
PISTOFÓN s. n. instrument pentru măsurarea presiunii acustice. (< fr. pistophone) Vezi definitia »
LEPIDODÉNDRON s.m. Arbore fosil din clasa ferigilor, cu trunchiul înalt până la 30 m și gros până la 3 m, care se ramifică în ramuri duble. [Pl. -ni. / < fr. lépidodendron, cf. gr. lepis – solz, dendron – copac]. Vezi definitia »
PISTÓN, pistoane, s. n. 1. Organ de mașină care efectuează o mișcare alternativă de translație într-un cilindru în care se găsește un fluid sub presiune. 2. Instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta. ♦ Clapă mobilă care închide sau deschide un orificiu la unele instrumente muzicale de suflat. – Din fr. piston. Vezi definitia »
FOILETÓN, foiletoane, s. n. Articol (de literatură, de știință, de artă) sau fragment de roman inserat în partea de jos a paginilor unui ziar, unei reviste, etc.; spațiu rezervat în partea de jos a unui ziar pentru o rubrică ce apare cu regularitate cu acest gen de articole. ◊ Roman-foileton = roman care se publică pe fragmente într-o serie de numere consecutive ale unui periodic. ♦ Articol de ziar cu caracter satiric care tratează teme de actualitate. [Pr.: fo-i-] – Din fr. feuilleton (după foaie). Vezi definitia »
POTAMOPLANCTÓN s. n. planctonul apelor curgătoare. (< fr. potamoplancton) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z