Definita cuvantului mondir
mondír (-ruri), s. n. – Uniformă, haină militară. – Var. mundir. Fr. monturegerm. Montur, și de aici rus. mundir (Sanzewitsch 205; Tiktin; Bogrea, Dacor., I, 292; Vasmer, II, 173), cf. pol. mundur.Der. înmundira, vb. (a se îmbrăca în uniformă).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu mondir
TRANDAFÍR, trandafiri, s. m. 1. Nume dat unor specii diverse de plante perene sau de arbuști ornamentali din familia rozaceelor, cu ramuri spinoase, cu flori divers colorate și plăcut mirositoare, folosite mult în industria parfumurilor (Rosa). ◊ Trandafir sălbatic = măceș. ◊ Compuse: (Bot.) trandafiri-de-munte = smirdar; Trandafir-galben = teișor (2) (Kerria-japonica); (Zool.); trandafir-de-mare = actinie. 2. (În sintagma) Lemn de trandafir = lemnul unor arbori din America de Sud, din care se fac mobile de lux. 3. Cârnat din carne de porc tocată mare, cu satârul, și condimentată cu mult piper și usturoi. – Din ngr. triandáfillo „treizeci de foi” (apropiat, prin etimologie populară, de fir). Vezi definitia »
COLÍR s. n. Medicament întrebuințat în tratamentul unor afecțiuni ale ochilor. – Din fr. collyre. Vezi definitia »
singír, singíruri, s.n. 1. (înv.) lanț cu un cerc de fier la unul din capete, în care se prindea gâtul robilor ce urmau să fie expuși în public ca pedeapsă infamantă. 2. (pop.) șir de oameni legați cu singiruri. Vezi definitia »
mumie cu coviltir expr. (intl.) persoană care poartă pălărie. Vezi definitia »
Fir subțire din material plastic, de care se leagă cârligul undiței. pl.meșine, reg. Dobrogea, gutã. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z