Definita cuvantului nadoleancă
nadoleáncă (nadolénce), s. f. – Rasă de găini din Anatolia. Tc. Anadolu „Anatolia” (Tiktin; Șeineanu, II, 267). Legătura cu sl. nadoiti „a crește animale” (Cihac, II, 208), este iluzorie. Gîrleanu nu folosea var. odoleancă, prin confuzie cu odolean.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu nadoleancă
RUPTÚRĂ, rupturi, s. f. 1. Faptul de a se rupe; întrerupere a continuității materiei, fig. a relațiilor, a colaborării dintre oameni. 2. Loc în care un obiect este rupt; sfâșietură, spărtură, gaură. ♦ Locul unde un teren este rupt de ape, de puhoaie. ◊ Ruptură de pantă = loc în care pornește brusc panta unui deal sau a unui munte. 3. Bucată ruptă din ceva. ♦ Zdreanță, cârpă. – Rupt2 + suf. -ură. Vezi definitia »
IMPEDÁNȚĂ s. f. Mărime electrică egală cu câtul dintre valoarea efectivă a tensiunii electrice aplicate unui anumit circuit și valoarea efectivă a intensității curentului electric absorbit de circuit. ♦ (Fiz.) Mărime egală cu raportul dintre presiunea sonoră a unui sistem acustic și fluxul acustic corespunzător. – Din fr. impédance, germ. Impedanz. Vezi definitia »
ojínă, ojíne, s.f. (reg.) gustare la orele 4-5 după masă. Vezi definitia »
pâinăreásă, pâinărése, s.f. 1. (înv.) brutăreasă. 2. (reg.) vânzătoare de pâine. Vezi definitia »
bibilică, bibilici s. f. fetiță. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z