Definita cuvantului punte
púnte (púnți), s. f.1. Pod îngust. – 2. Plută de candelă. – 3. Platforma unei mori de apă. – 4. Platforma unei ambarcații. – 5. Traversă care susține cele două brațe ale ferăstrăului de mînă. – 6. În mitologia populară ultima vamă a morților, situată pe un pod deasupra iadului, în care cad sufletele păcătoșilor. – Mr. punte, megl. punti. Lat. pǒntem (Pușcariu 1402; Candrea-Dens., 1474; REW 6649), cf. vegl. puant, it., port. ponte, prov., fr., cat. pont, sp. puente. S-a specializat pentru a desemna podurile care servesc numai pietonilor formate în general doar dintr-un trunchi de copac care unește cele două maluri ale unui rîu sau ale unei prăpăstii; trecătorile pentru căruțe se numesc pod.Der. puntaș s. m. (înv., tîmplar constructor de punți).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu punte
EGALITÁTE, egalități, s. f. 1. Faptul de a fi egal, stare a două sau a mai multor lucruri egale între ele. ♦ Uniformitate, uniformizare. ♦ (Sport) Situație în care mai mulți participanți realizează același număr de puncte în cadrul aceluiași concurs. 2. Principiu potrivit căruia tuturor oamenilor și tuturor statelor sau națiunilor li se recunosc aceleași drepturi și li se impun aceleași îndatoriri, prevăzute de regula de drept; situație în care oamenii se bucură de aceleași drepturi și au aceleași îndatoriri. (Mat.) Relație între două sau mai multe cantități, elemente, termeni etc. egali; expresie a acestei relații, scrisă cu ajutorul semnului egal (2). – Din fr. égalité. Vezi definitia »
CONSANGVINITÁTE s.f. 1. Rudenie din partea tatălui; (p. ext.) Înrudire de sânge. 2. Calitate a unor roci magmatice de a fi asociate din punct de vedere petrografic. [Var. consanguinitate s.f. / cf. lat. consanguinitas, fr. consanguinité]. Vezi definitia »
FLEXIBILITÁTE s.f. Însușirea a tot ceea ce este flexibil. [Cf. fr. flexibilité, lat. flexibilitas]. Vezi definitia »
DIAVOLÉȘTE adv. 1. Drăcește. 2. Cu multă răutate. – Diavol + suf. -ește. Vezi definitia »
SALINITÁTE s.f. Gradul de saturare a unei ape sărate sau a unui sol sărat. [Cf. fr. salinité]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z