Definita cuvantului alexandria
ALEXANDRIA (EL ISKANDARÎYAH), oraș în Egipt, port la Marea Mediterană, prin care trece 3/4 din exportul țării (34 mil. t/an); 3,35 mil. loc. (1986, cu suburbiile). Aeroport internațional. Termocentrală. Șantiere navale. Ind. de rafinare a petrolului, de egrenare a bumbacului, ind. cimentului, hîrtiei, metalurgică. Montaj de automobile. Produse alim. Îngrășăminte chimice. Renumită stațiune balneară maritimă. Universitate (1942). Muzee. Întemeiat de Alexandru Macedon în 332-331 î. Hr., orașul a devenit cap. regatului Ptolemeilor (305-30 î. Hr.); important centru economic și cultural al lumii elenistice și romane. Aici a fost construit în sec. 3 î. Hr. Farul, una din cele șapte minuni ale lumii antice. Celebră bibliotecă, conținînd c. 700.000 de volume (arsă în mai multe rînduri).

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu alexandria
ÎNTRETĂIÁ, întretái, vb. I. Refl. recipr. (Despre linii, drumuri etc.) A se intersecta, a se încrucișa. [Pr.: -tă-ia] – Între1- + tăia (după fr. entrecouper). Vezi definitia »
BAHÍA [baia], stat în E Braziliei; 561 mii km2; 11,5 mil. loc. (1989.) Centrul ad-tiv: Salvador. Expl. de min. de fier, cobalt, nichel, titan și diamante. Bumbac, tutun și porumb; cafeam zahăr. Vezi definitia »
ARDEIÁ, ardeiez, vb. I. 1. Tranz. A da unei mâncări gust de ardei; a iuți. 2. Refl. Fig. (Despre oameni) A se irita, a se supăra. – Din ardei. Vezi definitia »
INVENTORIÁ, inventoriez, vb. I. Tranz. (Înv.) A inventaria. [Pr.: -ri-a] – Din fr. inventorier. Vezi definitia »
,,Discronia” este conceptul teoretizat de profesorul francez J.C. Terrassier pentru a releva diferența dintre dezvoltarea cognitivă și cea afectivă. Un copil cu acest sindrom înțelege cu ușurință ceea ce covârstnicii lui vor înțelege de abia peste 3,5 sau 7 ani, dar nu poate rezista, la fel ca aceștia, celor mai banale frustrării și conflicte din viața cotidiană. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z