Definita cuvantului alexandru
ALEXANDRU, numele a opt papi. Mai importanți: 1. A. III (Rolando Bandinelli) (1159-1181). În scopul întăririi autorității papale a luptat împotriva împăratului Frederic I Barbarossa și a lui Henric II, regele Angliei. 2. A. VI (Rodrigo Borgia) (1492-1503). A încercat să supună Italia centrală puterii lui pe calea corupției, trădării și asasinatului.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu alexandru
OPACIMÉTRU s.n. Aparat pentru determinarea opacității. [< fr. opacimètre]. Vezi definitia »
PRESIOMÉTRU s.n. (Tehn.) Aparat de măsurat presiuni; manometru. [Cf. fr. préssiomètre]. OBS.: Cuv. stă in DN sub forma „PRESOMETRU”. Ar putea fi o greseala de tipar, pentru ca in DO are forma „PRESIOMETRU” (vezi in „activă”), este vorba de măsurare de presIuni, in fr. „préssiomètre” si in germ.+engl. „PRESSIOMETER” (gasit prin GOOGLE). Acest lucru m-a facut sa cred ca forma „presiometru” este cea corecta. Dar mai departe vin cuvintele „presoreceptor” si „presostat”, deci s-ar putea sa nu fie totusi o greseala de tipar. Nu am un dictionar tehnic la indemana. Pentru cazul in care forma „presometru” ar fi in ordine, vezi si definitia imediat urmatoare. Parca as opta pentru cea de-a doua. [Laura] Vezi definitia »
ALEUROMÉTRU s. n. aparat pentru determinarea cantității de gluten din făină. (< fr. aleuromètre) Vezi definitia »
AMFITEÁTRU s. n. 1. (la greci și la romani) edificiu de formă circulară sau elipsoidală, (neacoperit), dintr-o arenă înconjurată de trepte și tribune, în timpul jocurilor publice. 2. sală de curs, conferințe cu locurile în plan înclinat sau în trepte. 3. configurație a unor terenuri dispuse în etaje circulare. (< fr. amphithéâtre, lat. amphiteatrum, gr. amphitheatron) Vezi definitia »
UDOMÉTRU s.n. Pluviometru. [< fr. udomètre, cf. lat. udus – umed, gr. metron – măsură]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z