Definita cuvantului attila
ATTILA, conducător al hunilor (434-453 d. Hr.) A întreprins incursiuni de pradă în Pen. Balcanică, Galia și Italia. Înfrînt în bătălia de pe Campus Mauriacus (Cîmpiile Catalaunice, 451) de către romani și aliații lor (vizigoți, franci, alani ș.a.). Imp. hun s-a destrămat după moartea sa.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu attila
DISTILÁ, distilez, vb. I. Tranz. A trece un lichid în stare de vapori prin fierbere și a condensa vaporii astfel obținuți (pentru a separa un component lichid). – Din fr. distiller, lat. distillare. Vezi definitia »
ASIMILÁ vb. I. tr. 1. a transforma în substanță proprie materiile nutritive absorbite de organism. 2. a face asemănător. 3. a considera egal, similar cu altă persoană. 4. a-și însuși cunoștințe, idei etc. 5. a introduce în procesele de fabricație produse sau materiale noi, o tehnologie nouă etc. II. tr., refl. 1. a integra, a face să se integreze în alt grup social sau național. 2. (fon.) a (se) transforma sub influența unui alt sunet din apropiere. (< fr. assimiler, lat. assimilare) Vezi definitia »
JUGULÁ vb. I. tr. (Liv.) 1. A strangula, a sugruma. 2. A opri evoluția unei boli, a unei epizootii etc. ♦ (Fig.) A împiedica brusc o dezvoltare; a gâtui, a suprima. [< fr. juguler, cf. lat. iugulare]. Vezi definitia »
EXILÁ vb. I. tr. A condamna la exil, a pedepsi cu trimiterea în exil; a surghiuni. ♦ refl. A se retrage, a se izola, a pleca de bunăvoie (din țara, din locul de baștină). [< fr. exiler]. Vezi definitia »
PEDALÁ vb. I. intr. 1. A apăsa pedala unei biciclete cu piciorul (pentru a o pune în mișcare), a acționa pedalele. 2. (Muz.) A acționa cu piciorul pedala unui pian. ♦ (Fig.) A insista asupra unui lucru. [< fr. pédaler]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z