Definita cuvantului baiazid
BAIAZID, numele a doi sultani otomani: 1. I Trăsnetul (1389-1402). Remarcabil comandant militar, a extins hotarele statului otoman prin însemnate cuceriri în Pen. Balcanică (de ex. țaratele bulgare) și în Anatolia (de ex. Emiratul de Karaman); a repurtat o victorie decisivă asupra cruciaților în bătălia de la Nicopole (1396), dar a fost înfrînt de Mircea cel Bătrîn la Rovine (1385) și de Timur Lenk în cea de la Angora (Ankara) (1402), murind în captivitate (1403). B. II (1481-1512). A consolidat stăpînirile otomane din Pen. Balcanică și a cucerit cetățile Moldovei Chilia și Cetatea Albă. Obligat să abdice în favoarea fiului său Selim I.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu baiazid
OXÍD, oxizi, s. m. Compus al oxigenului cu alt element chimic. – Din fr. oxyde. Vezi definitia »
CORACOÍD, -Ă adj. os ~ = os pereche, component al centurii scapulare, la batracieni, la reptile și păsări, în formă de cioc de corb; apofiză ~ă = proeminență pe marginea superioară a omoplatului la mamifere. (< fr. coracoïde) Vezi definitia »
SPIROCÍD, -Ă adj., s.n. Antiluetic. [< fr. spirocide]. Vezi definitia »
caid, caizi s. m. șef de bandă. Vezi definitia »
FUNGICÍD, -Ă adj., s.n. (Substanță) care distruge ciupercile dăunătoare plantelor. [< fr. fongicide, cf. lat. fungus – ciupercă, caedere – a ucide]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z