Definita cuvantului bănățeanu
BĂNĂȚEANU 1. Vlad B. (1900-1963, n. Timișoara), lingvist și filolog român. S-a ocupat de limba latină („Sur les désinences de l’indicatif parfait en latin”), greacă, armeană clasică („La traduction arménienne des tours participaux grecs”). Între 1937 și 1947 a editat publicația „Revue des études indo-européennes”. 2. Tancred B. (1922-1985, n. Siret), etnograf și istoric de artă populară. Fiul lui B. (1). Autor de studii și lucrări privind mai ales portul și ceramica românească („Portul popular din Țara Oașului”, în colab., „Ceramica din Vama”, „Ceramica din Glogova”, „Portul popular din Maramureș”, „Arta populară bucovineană”).

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu bănățeanu
AINU (‹ rus. {i}) subst. Populație de origine indo-europeană, care locuiește în ins. Sahalin (Federația Rusă, C.S.I.) și Hokkaido (Japonia); circa 20.000; se ocupă cu pescuitul și, parțial, cu agricultura. ♦ Limbă izolată, vorbită de populația a. Vezi definitia »
nu sunt buna Vezi definitia »
Nu cred în originea ungurească (hatar) a cuvîntului hotar. Se pare că originea e foarte veche (mii de ani); rădăcina se regăsește în indo-europeană, în sanscrită (hotra – ministrul care hotăra ceremonia de sacrificii, trecerea „hotarului” spre lumea cealaltă); de asemenea, există vechiul cuvînt hat, cu aproape aceeași semnificație, și probabil ungurii, venind tîrziu în aceste locuri, care aveau nume împămîntenite pentru cele necesare... [au împrumutat cuvîntul românesc hat. – completare CM] Aceeași situație e și pentru cuvîntul plug, căruia i se consideră fals origine slavă: este o rădăcină veche indo-europeană, se regăsește și în vechea engleză (plough). Întîmplarea face că mă cheamă chiar Hotar... Vezi definitia »
Nu o stiu, eu o caut Vezi definitia »
nu stiu care e definitia, ceva medical, dar ma bazez pe voi ca o sa gasiti Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z