Definita cuvantului bertoldo
BERTOLDO, carte populară sapiențială, narînd întîmplările țăranului Bertoldo la curtea regelui Alboin al longobarzilor. Tradusă în românește în a doua jumătate a sec. 18 prin intermediar grecesc, are ca punct de plecare cartea cu același erou a lui Giulio Cesare Croce. Continuă cu isprăvile lui Bertoldino, fiul lui B. A avut o largă răspîndire.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu bertoldo
CALÁNDO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Din ce în ce mai rar ca mișcare și mai slab ca intensitate. // s.n. Pasaj muzical în care tăria scade de la forte la piano și apoi la pianissimo. [< fr. calando]. Vezi definitia »
COMÁNDO s.n. 1. Corp de trupe în timpul războiului buric din Africa. 2. Detașament cu efectiv redus, constituit din oameni selecționați și instruiți în mod special pentru acțiuni dificile și periculoase, în condiții speciale (subversiuni, debarcare, desant aerian, acțiuni în spatele frontului inamic etc.). [Pl. -uri. / < fr., port. commando, cf. germ. Kommando]. Vezi definitia »
ALBÉDO s.n. (Fiz.) Mărime fotometrică egală cu raportul dintre intensitatea luminii radiate difuz de un corp și intensitatea luminii care cade pe acel corp. [< fr. albédo, cf. lat. albedo – albeață]. Vezi definitia »
LENTÁNDO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Încetinind. [< it. lentando]. Vezi definitia »
FRICANDÓ s.n. Fel de mâncare preparat dintr-o bucată de carne sau pește împănată cu slănină și fiartă înăbușit; se servește de obicei la începutul mesei. [< fr. fricandeau]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z