Definita cuvantului brîncoveanu
BRÎNCOVEANU, familie de boieri olteni, înrudită cu Craioveștii, cu rol important în istoria Țării Românești în sec. 17-19. Mai importanți: 1. Matei, aga din Brîncoveni, devenit domn sub numele de Matei Basarab (1632-1654). 2. Preda B. (?-1658), spătar, clucer, vornic (1636-1655, 1658), considerat cel mai bogat boier din vremea sa. Ucis de Mihnea III. 3. Constantin B., mare boier dregător (între 1688-1714) a efectuat o reformă fiscală (1701), prin care dările au fost împărțite în patru sferturi. Timp de un sfert de veac, B. apreciind realist raporturile de forță, a desfășurat pe plan extern o politică de echilibru și a reușit astfel să mențină poziția autonomă a Țării Românești între Imperiul Otoman, Rusia și Imperiul Habsburgic, concurente în sud-estul Europei. Ucis de turci împreună cu cei patru fii ai săi (1714). Domnia sa se caracterizează printr-o înflorire a culturii și artei; în timpul său se creează și se dezvoltă stilul brîncovenesc. 4. Grigore B. (1771-1832), unul dintre cei mai de seamă boieri de la începutul sec. 19. Ultimul descendent pe linie masculină dintre B. Sprijinitor al mișcării lui Tudor Vladimirescu.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu brîncoveanu
lupeanu s. invar. v. lupache. Vezi definitia »
AINU (‹ rus. {i}) subst. Populație de origine indo-europeană, care locuiește în ins. Sahalin (Federația Rusă, C.S.I.) și Hokkaido (Japonia); circa 20.000; se ocupă cu pescuitul și, parțial, cu agricultura. ♦ Limbă izolată, vorbită de populația a. Vezi definitia »
ARDELEANU, Carol (1883-1945, n. București), prozator român. Schițe și nuvele inspirate din fapte cotidiene („Rusia revoluționară”, „Străzile Iașului”), romane psihologice, cu implicații naturaliste („Viermii pământului”, „Diplomatul, tăbăcarul și actrița”). Vezi definitia »
nu este o definitie dar nu am gasit alt loc pentru a trimite o mica „observatie” ... poate ma insel dar stiu ca am avut de multe ori discutii pe aceasta tema ... la rubrica „corect/gresit” in ultima expresie din coloana „corect” cred ca s-a strecurat o greseala... „ Multe din marile descoperiri au fost făcute fortuit” ....din ce stiu eu corect este „ Multe dintre marile descoperiri au fost făcute fortuit” ... in rest numai de bine. o munca profesionala si foarte apreciata pentru a incerca salvarea limbii romane de mitocania cotidiana. cu stima ..un cititor :) Vezi definitia »
Nu exista inca in Dex o definitie Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z