Definita cuvantului brîncoveanu
BRÎNCOVEANU, familie de boieri olteni, înrudită cu Craioveștii, cu rol important în istoria Țării Românești în sec. 17-19. Mai importanți: 1. Matei, aga din Brîncoveni, devenit domn sub numele de Matei Basarab (1632-1654). 2. Preda B. (?-1658), spătar, clucer, vornic (1636-1655, 1658), considerat cel mai bogat boier din vremea sa. Ucis de Mihnea III. 3. Constantin B., mare boier dregător (între 1688-1714) a efectuat o reformă fiscală (1701), prin care dările au fost împărțite în patru sferturi. Timp de un sfert de veac, B. apreciind realist raporturile de forță, a desfășurat pe plan extern o politică de echilibru și a reușit astfel să mențină poziția autonomă a Țării Românești între Imperiul Otoman, Rusia și Imperiul Habsburgic, concurente în sud-estul Europei. Ucis de turci împreună cu cei patru fii ai săi (1714). Domnia sa se caracterizează printr-o înflorire a culturii și artei; în timpul său se creează și se dezvoltă stilul brîncovenesc. 4. Grigore B. (1771-1832), unul dintre cei mai de seamă boieri de la începutul sec. 19. Ultimul descendent pe linie masculină dintre B. Sprijinitor al mișcării lui Tudor Vladimirescu.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu brîncoveanu
nu am gasit nici o explicatie in dictionarele prezentae de dvs. Vezi definitia »
--- nu e din DN, nici din MDN [CM] --- GLETÍERĂ, gletiere, s.f. Unealtă formată dintr-o placă dreptunghiulară de oțel cu mâner de lemn sau plastic, folsită la aplicarea unui strat de glet peste tencuială. – Din germ. Glätt[putz]. Vezi definitia »
rude de gradul unu expr. (deț.) deținuți din aceeași celulă, care au relații homosexuale. Vezi definitia »
BĂLĂCEANU, familie de boieri din Țara Românească. Mai importanți: 1. Badea B., boier dregător; lungă și interesantă carieră politică; mare postelnic, mare sluger, mare clucer, mare vornic (1664-1687). 2. Constantin B. (?-1690), fiul precedentului și ginerele domnului Șerban Cantacuzino; agă (1682-1688). 3. Constantin B., zis „Buclucașu” (?-1831), om politic, a deținut importante dregătorii. Adversar al regimului fanariot și adept al restaurării domniilor pământene. Șef al grupului de boieri constituit în „partidul patriei”, urmărind emanciparea Principatelor Române de sub suzeranitatea turcească și de sub protectoratul rusesc. 4. Ion (Iancu) B. (1828-1914, n. București), om politic, diplomat. Participant la Revoluția de la 1848; luptător pentru unirea Principatelor Române. Memorii. 5. Constantin B.-Stolnici (n. 1923, București), medic român. Cercetări și invenții în domeniul neurologiei, gerontologiei, ciberneticii („Elemente de neurocibernetică”, „Personalitatea umană – o interpretare de cibernetică”, „Neurogeriatrie”, în colab.). Vezi definitia »
nu exista in dictionar dar jurnalistii nostrii il folosesc regulat Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z