Definita cuvantului doza
DOZÁ, dozéz, vb. I. Tranz. 1. A pune împreună, în proporții determinate, substanțele sau materialele care formează un amestec; p. ext. a distribui după o anumită măsură elementele care formează un tot. ♦ A determina proporția în care un element, o substanță sau un material intră, împreună cu altele, în compoziția unui tot. ♦ A determina cantitatea de substanță sau de material care produce un anumit efect într-un amestec. 2. Fig. A folosi ceva în proporții judicioase, bine echilibrate. – Din fr. doser.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu doza
SENTIMENTALIZÁ vb. I. intr. (Rar) A se comporta ca un sentimental. [Cf. germ. sentimentalisieren]. Vezi definitia »
SINTONIZÁ, sintonizez, vb. I. Tranz. A realiza o sintonie; a acorda pe aceeași frecvență. – Din fr. syntoniser. Vezi definitia »
EVAZÁ vb. tr. a lărgi progresiv extremitatea unei piese; a deschide, a lărgi. (< fr. évaser) Vezi definitia »
MATEMATIZÁ vb. tr. a da caracter matematic (unei științe, unei probleme etc.). ◊ a utiliza conceptele matematice în formularea ipotezelor și a procedeelor de deducție în diferite teorii științifice. ◊ a abstractiza. (< fr. mathématiser) Vezi definitia »
FEDERALIZÁ vb. I. tr., refl. (Despre state) A (se) organiza pe principii federale. [Cf. fr. fédéraliser]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z