Definita cuvantului deal
DEAL, dealuri, s. n. 1. Formă de relief pozitivă care se prezintă ca o ridicătură a scoarței pământului mai mică decât muntele, dar mai mare decât colina. ◊ Loc. adv. La deal = în sensul urcușului, în sus. ◊ Loc. prep. (De) la deal de... = mai sus de..., în sus de... ◊ Expr. (Fam.) Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile. Greu la deal și greu la vale = oricum faci, e tot greu. Ce mai la deal, la vale = a) ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace și încolo, e inutil să mai discutăm; b) să spunem lucrurilor pe nume. Deal cu deal se întâlnește, dar (încă) om cu om, se spune cu ocazia unei întâlniri neașteptate, sau în nădejdea unei revederi posibile. 2. (Reg.) Regiune de vii; vie, podgorie. ◊ Zonă a ogoarelor. – Din sl. dĕlŭ.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu deal
MAL2 s. n. stare de boală, rău, maladie. (< fr. mal, lat. malum) Vezi definitia »
crivál s.m. (reg.) soi de struguri. Vezi definitia »
ANEVRISMÁL, -Ă, anevrismali, -e, adj. Care se referă la anevrism. – Din fr. anévrismal. Vezi definitia »
RELAȚIONÁL, -Ă, relaționali, -e, adj. De relație, care stabilește o relație. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. relationnel, engl. relational. Vezi definitia »
SEPTENÁL, -Ă adj. care durează șapte ani, la fiecare șapte ani. ◊ (s. n.) plan care se întinde pe o perioadă de șapte ani. (< fr. septennal, lat. septenalis) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z