Definita cuvantului azi
AZI adv. 1. În ziua aceasta, care e în curs; astăzi. ◊ Compuse: azi-noapte = în noaptea care tocmai a trecut; azi-dimineață = în dimineața acestei zile. ♦ (Substantivat, m. invar.) Ziua care e în curs. Din sânul vecinicului ieri Trăiește azi ce moare (EMINESCU). ♦ (În corelație cu mâine) a) (Exprimă o continuitate sau o repetare) Îl vede azi, îl vede mâni, Astfel dorința-i gata (EMINESCU). b) (Exprimă opoziție între prezent și viitor) Azi aici, mâine-n Focșani, ce-am avut și ce-am pierdut (CARAGIALE). ◊ Expr. Ba azi, ba mâine, exprimă ideea de amânare continuă. Azi-mâine = în curând, zilele acestea. A trăi de azi pe mâine = a trăi necăjit, strâmtorat, în sărăcie. Cu azi cu mâine = încet-încet. 2. În epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum. ◊ Expr. În ziua de azi = în zilele noastre; astăzi. ♦ (Fam.) Acum, momentan, cât mai repede. – Lat. hac die.

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu azi
ALBIGÉNZI s. m. pl. adepți ai unei secte rigoriste și antiecleziastice din Franța în sec. XII-XIII, reprimată sângeros de papalitate. (după fr. albigeois) Vezi definitia »
CUÁZI- v. cvasi-. Vezi definitia »
ÎNGRUZÍ vb. IV. v. îngurzi. Vezi definitia »
hlizí (hlizésc, hlizít), vb. refl. – A avea chef de rîs, a sta să rîdă. Sl., cf. bg. hlĕzja „a glumi”, rut. hluzuvaty „a pune într-o situație ridicolă”, ceh. iiziti se „a zîmbi” (Cihac, II, 139; DAR). Vezi definitia »
BRÂNZÍ, pers. 3 brânzește, vb. IV. Refl. (Despre lapte) A se închega, a se face brânză; a se strica. – Din brânză. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z