Definita cuvantului calcutta
CALCUTTA (KALIKATA), oraș în NE Indiei, pe rîul Hooghly, port în delta Gangelui și Brahmaputrei (10,5 mil. t anual); centru ad-tiv al statului Bengalul de Vest; 11,66 mil. loc. (1990, cu suburbiile Howrah, South Dum Dum ș.a.). Mare nod de comunicații. Aeroport internațional (Dum Dum). Metrou. Important centru al ind. iutei, constr. de mat. rulant, automobile, strunguri, produse electrotehnice, sticlă, încălț., hîrtie, produse chim. și alim. (prelucr. orezului). Bursă pentru ceai. Centru al ind. cinematografice. Trei universități. Muzeul indian. Întemeiat ca factorie engleză (1690), capitală a coloniei britanice India (1773-1912), orașul a cunoscut o dezvoltare importantă de la sfîrșitul sec. 19.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu calcutta
ARĂTÁ, arắt, vb. I. 1. Tranz. A expune ceva intenționat privirilor cuiva; a da la iveală, a lăsa să se vadă. ◊ Expr. (Refl.) A se arăta doctorului = a se duce să fie examinat de un medic. 2. Tranz. A indica (printr-un gest) persoana sau lucrul asupra căruia se atrage atenția. ◊ Expr. A arăta (cuiva) ușa = a da (pe cineva) afară dintr-un loc. A arăta (pe cineva) cu degetul, se spune despre cineva pe care lumea îl disprețuiește pentru faptele sale. ♦ A indica o măsură, o direcție etc. ♦ A indica ora, minutele și secundele. 3. Tranz. A da o explicație, a explica, a face o expunere (pentru a lămuri, a dovedi, a convinge). ◊ Expr. (Fam.) Îți arăt eu ție! se spune pentru a amenința pe cineva. 4. Tranz. și refl. A (se) manifesta, a (se) exterioriza (prin vorbe, gesturi, atitudini). ♦ Tranz. A da dovadă de...; a dovedi. ♦ Intranz. A părea (după înfățișare); a avea o anumită înfățișare. ◊ Refl. unipers. Se arată a fi vreme bună. 5. Refl. A apărea, a se ivi (pe neașteptate). – Lat. *arrectare. Vezi definitia »
TRANSPORTÁ vb. I. tr. 1. a căra, a duce dintr-un loc în altul. 2. (fig.) a aduce (pe cineva) într-o stare de uitare de sine, a încânta peste măsură. II. refl. (despre persoane) a se deplasa la fața locului. (< fr. transporter, lat. transportare) Vezi definitia »
Stiinta si arta studiului proiectarii si planificarii lucrarilor de construire si reconstruire a amenajarilor omenesti si necesare Vezi definitia »
proviantá, proviantéz vb. I (înv.) a aproviziona cu proviant (v.). Vezi definitia »
bucata mare de carton,panzațabla sau lemn pe care sunt scrise anunturi,enunturi etc. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z