Definita cuvantului x
X s. m. invar. A douăzeci și șasea[1] literă a alfabetului, numită „ics”; redă pe „cs” (la începutul cuvintelor sau în cuvinte ca „explozie”, „expoziție” etc.) sau pe „gz” (în cuvinte ca „exemplu”, „examen” etc.). ♦ Simbol matematic pentru cifra[2] 10.

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu x
CIRCONFLÉX adj.n. v. circumflex. Vezi definitia »
OPOPONÁX, opoponacși, s. m. Plantă erbacee mare, din familia umbeliferelor (Opoponax chironium); rășină extrasă din rădăcina acestei plante, folosită în medicină și în parfumerie. – Din lat., fr. opoponax. Vezi definitia »
BASREFLÉX adj. Procedeu ~ = accentuare a frecvențelor joase la un difuzor, prin montarea lui într-o cutie specială în vederea reducerii distorsiunilor. Vezi definitia »
DÚPLEX s.n. 1. Sistem de telegrafie în care pe aceeași linie se pot face în același moment mai multe transmisiuni. 2. Mașină de imprimat cu role, care imprimă în mai multe culori pe ambele fețe ale unei țesături. 3. Hârtie sau carton format din două straturi de pastă lipite prin presare în stare umedă. ♦ (Poligr.) Procedeu de reproducere în două culori a ilustrațiilor monocrome în semitonuri. 4. Procedeu duplex = procedeu complex pentru elaborarea oțelurilor superioare constând din combinarea a două procedee siderurgice. 5. Apartament duplex = apartament construit pe două niveluri. 6. Parbriz lamelar fabricat din două plăci de sticlă specială, unite la cald sub presiune după ce s-a introdus între ele o folie de polivinil. 7. (Genet.) Organism care are două gene dominante pentru același caracter. [Pl. -xuri. / < fr., lat. duplex]. Vezi definitia »
PNEUMOTORÁX s.n. (Med.) Metodă de tratament al tuberculozei (care constă în introducerea artificială a aerului în cavitatea pleurală, comprimând și imobilizând astfel plămânul până la vindecarea completă). ♦ Acumulare de gaze sau de aer în cavitatea pleurală. [< fr. pneumothorax, cf. gr. pneumon – plămân, thorax – piept]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z