Definita cuvantului reteza
RETEZÁ, retéz, vb. I. Tranz. 1. A tăia transversal și complet, cu o singură tăietură, un obiect sau o parte a corpului unei ființe. ◊ Expr. A-i reteza (cuiva) unghiile = a face (pe cineva) inofensiv; a pune (pe cineva) la punct. A-l reteza (pe cineva) scurt sau a i-o reteza (cuiva) = a-i limita (cuiva) pretențiile; a pune brusc capăt discuției. ♦ A tăia fagurii dintr-un stup, pentru a recolta mierea. 2. (Construit cu pronumele feminin „o”, cu valoare neutră) A o lua de-a curmezișul pentru a scurta drumul. 3. Fig. A face să înceteze brusc, a curma, a întrerupe. – Et. nec.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu reteza
AVIZÁ vb. I. 1. tr. A înștiința în prealabil, a avertiza. 2. intr. A-și da avizul, părerea; a decide. [< fr. aviser, cf. it. avvisare]. Vezi definitia »
ISOMERIZÁ vb. I. v. izomeriza. Vezi definitia »
baza azotata din constitutia acizilor nucleici ai nucleului celular; principalele baze purinice sunt adenina si guanina; xantina si derivatii ei (cafeina, teobromina) sunt deasemeni baze purinice. O parte din bazele purinice sunt aduse di alimentatie (carne). Bazele purinice dau prin degradare acid uric. Vezi definitia »
analiza unui domeniu de activitate, tendintele de dezvoltare, analiza publicatiilor de specialitate si a stadiului tehnologic atins. Veghea tehnologica se poate face la nivel national, european sau international Vezi definitia »
FURNIZÁ, furnizez, vb. I. Tranz. A procura mărfuri prin vânzare sau a pune la dispoziție servicii, contra plată, în baza unei înțelegeri prealabile; a livra. ♦ A da, a oferi o informație, o știre etc. – Din furnizor. Cf. fr. fournir. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z