Definita cuvantului retortă
RETÓRTĂ, retorte, s. f. Vas de sticlă, de pământ, de metal, de obicei în formă de balon, cu gâtul lung și curbat, întrebuințat pentru distilare la temperaturi mai ridicate în laboratoare sau în industrie. ◊ Cărbune de retortă = cărbune dur, bun conducător de electricitate, care se depune pe pereții retortelor în care se distilează cărbunele la fabricarea gazului de iluminat și care are întrebuințări în electrotehnică. – Din fr. retorte, germ. Retorte.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu retortă
PEDICHIÚRĂ s.f. Operație de îngrijire a picioarelor, care constă în tăierea unghiilor, a bătăturilor etc. [Pron. -chiu-ră, var. pedicură s.f. / < fr. pédicure < lat. pes – picior, cura – îngrijire]. Vezi definitia »
coroápcă s.f. (înv.) ladă de mărfuri cu mai multe deschizături. Vezi definitia »
ANAFORÉZĂ s.f. (Fiz.) Transportul particulelor coloidale spre anod sub acțiunea unui curent electric. [< fr. anaphorèse, cf. gr. ana – înapoi, phoresis – mișcare]. Vezi definitia »
Borștangă- TEH.-dispozitiv format dintr-o bara metalică,pe care se montează scule așchietoare sau abrazive, antrenat rotativ de o mașină unealtă(strung,bormașină,mașina de alezat etc).Utilizat pentru prelucrarea unor orificii in corpul metalic al unor piese de dimensiuni mai mari(ex.blocul motor al autoturismului.etc.) Din germ. bohr+Ștange. Vezi definitia »
SICÓZĂ s. f. leziune inflamatorie profundă, care se localizează de obicei în barbă și mustăți. (< fr. sycosis) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z