Definita cuvantului depăra
DEPĂRÁ, dépăr, vb. I. 1. Tranz. și refl. (Reg.) A(-și) smulge părul de pe cap (de jale.de desperare etc.); fig. a (se) necăji. 2. (Fam.) A (se) părui. [Var.: dăpărá vb. I] – Lat. depilare.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu depăra
INFILTRÁ vb. tr. I. refl. (despre lichide) a pătrunde prin porii corpurilor solide (ca prin filtru). II. tr., refl. (fig.) a pătrunde, a face să pătrundă, a (se) strecura neobservat. (< fr. /s'/infiltrer) Vezi definitia »
adancitura in pamant(zidita sau boltita) care serveste ca loc de trecere , 2 . loc ingust si intunecos de trecere,format din ramutile copacilor Vezi definitia »
/cultura de camp,din care se cultiva porumbul,folosit in gospodarie sub forma de malai.papusoiul mai are si matase de porumb,fiind folosita la incizii sub forma de ceai diuretic/ Vezi definitia »
figura de stil alcatuita dintr-un sir de metaforeçomparatii,personificari,formand o imagine unitara,autorul sugerand,astfel o notiune abstracta prin intermediul intamplarilor si lucrurilor concrete. Vezi definitia »
ÎNȘIRÁ, înșír, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) așeza în șir, a (se) alinia. 2. Tranz. A trece un fir prin mărgele, pentru a face un șirag; a face șirag. ◊ Expr. (Refl.) Înșiră-te (sau înșir'te) mărgărite, formulă prin care se arată că un basm continuă. 3. Refl. Fig. A se succeda, a se perinda. 4. Tranz. Fig. A expune, a povesti urmând un anumit șir de idei, de fapte etc.; a enumera. ◊ Expr. A înșira moși pe groși (sau verzi și uscate) = a spune tot felul de lucruri fără importanță și fără o succesiune logică; a pălăvrăgi. 5. Tranz. A trece, rând pe rând, prin diferite locuri, situații etc.; a lua la rând, la șir. – Din loc. adv. în șir. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z