Definita cuvantului desprinde
DESPRÍNDE, desprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A desface un lucru de altul cu care este unit, prins; a separa. 2. A rupe, a dezlipi și a scoate sau a lua ceva din locul în care a fost prins, așezat, pus. ♦ A desface un obiect din balamalele, nasturii, copcile, șireturile etc. care îl susțin. ♦ A lua din cui sau din cuier. 3. A scoate din jug sau din hamuri un animal de tracțiune; a dejuga, a deshăma. II. Refl. 1. A se desface și a cădea sau a se îndepărta de la locul unde era prins, fixat; a se detașa. 2. A se desface dintr-un tot, a se separa; p. ext. a se contura, a se desluși. ♦ (Despre oameni) A ieși dintr-un grup sau dintr-o mulțime, a se detașa. ♦ (Rar) A se despărți, a se separa de cineva. 3. Fig. A rezulta, a reieși. ♦ A se distinge, a se înțelege, a se auzi. [Perf. s. desprinsei, part. desprins] – Des1- + prinde.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu desprinde
FIEÚNDE adv. (Rar) Oriunde; pretutindeni. [Pr.: fi-e-] – Fie1 + unde. Vezi definitia »
SUBDIVÍDE, subdivíd, vb. III. Tranz. (Rar) A subîmpărți. – Sub1- + divide (după fr. subdiviser). Vezi definitia »
conchíde (-d, -ís), vb. – A trage o concluzie, a încheia. Lat. concludere (sec. XIX), modificat ca includereînchide.Der. concluzie, s. f. din fr.; concludent, adj., din lat. concludens; conclusiv, adj. din fr. Vezi definitia »
LANTANÍDE s.f.pl. Nume generic dat celor cincisprezece elemente cu numărul atomic între 57 și 71, foarte rare în natură, denumite și pământuri rare. [Sg. lantanidă. / < fr. lanthanides]. Vezi definitia »
ANSERÍDE s. f. pl. anatide. (< fr. anséridés) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z