Definita cuvantului stat
STAT1, state, s. n. 1. Organizație politică a clasei economicește dominante, care are ca scop apărarea ordinii economice existente și reprimarea împotriva altor clase; teritoriul și populația asupra cărora își exercită autoritatea această organizație; țară. ◊ Stat socialist = stat de tip nou, înfăptuit și condus de clasa muncitoare, a cărui esență o formează dictatura proletariatului și care are ca scop desființarea exploatării și construirea societății fără clase. ◊ Loc. adj. De stat = a) care emană de la stat; b) care e condus și controlat de stat, care aparține statului; oficial; c) care angajează statul, care se referă la stat. ♦ Om (sau bărbat) de stat = persoană cu rol important în conducerea treburilor țării. 2. (La pl., în orânduirea feudală). Denumire a organelor reprezentative din anumite țări. Statele generale din FranțaFr. état (lat. lit. status).

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu stat
BISMUTÁT s. m. sare de bismut. (< fr. bismuthate) Vezi definitia »
SENIORÁT s. n. vârstă a unui sportiv senior2; perioadă în care cineva practică un sport ca senior2. (< fr. séniorat) Vezi definitia »
VÂNTURÁT s. n. Vânturare. Vânturatul grâului.V. vântura. Vezi definitia »
COMBINÁT s.n. Mare întreprindere economică, care reunește mai multe fabrici și uzine și în care produsele uneia dintre ele servesc celorlalte ca materie primă, semifabricată etc. ◊ Combinat sportiv = ansamblu de mai multe terenuri, săli de gimnastică etc., unde se practică diferite sporturi. [< rus. kombinat]. Vezi definitia »
BÂRZOIÁT, -Ă, bârzoiați, -te, adj. (Reg., despre coada animalelor) Ridicat în sus; bârligat. – V. bârzoia. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z