Definita cuvantului cartilaj
CARTILÁJ, cartilaje, s. n. Țesut animal conjunctiv elastic și rezistent, cu rol de susținere care formează scheletul peștilor cartilaginoși și al embrionului la vertebrate și la om îndeplinind funcția mecanică de susținere; zgârci. [Var.: cartilágiu s. n.] – Din fr. cartilage.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu cartilaj
RULÁJ s. n. 1. circulație a unui vehicul terestru; (p. ext.) timpul și uzura cât acesta este în circulație. ◊ deplasare a unui avion pe teren. ◊ alergare relaxată și uniformă a cicliștilor și atleților. 2. timpul scurs între două încărcări succesive ale unui vagon de marfă de cale ferată. 3. circulație a fondurilor bănești. (< fr. roulage) Vezi definitia »
SONDÁJ s.n. 1. Cercetare făcută cu o sondă în sol, în fundul unei ape etc.; prospecțiune. ◊ Sondaj meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. ♦ Introducerea unei sonde într-o cavitate naturală a organismului sau într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 2. Cercetare sumară făcută prin consultarea atentă numai a unor părți dintr-un material. 3. Săpătură făcută pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ♦ Luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 4. Sondaj de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. [< fr. sondage]. Vezi definitia »
CALÁJ s.n. I. 1. Imobilizare a unui organ de mașină. 2. Așezare la orizontală a suportului unui aparat topografic de vizare. 3. Mod de așezare a aripii sau a ampenajelor față de fuzelajul unui avion. II. 1. Postament de grinzi de lemn pe care stau navele în cală. 2. Adâncime la care se cufundă în apă o navă. V. pescaj. [Cf. fr. calage]. Vezi definitia »
BURÁJ s.n. Burare. [< fr. bourrage]. Vezi definitia »
DRENÁJ s. n. 1. drenare. 2. deplasare a țițeiului din zăcământ spre gaura de sondă. (< fr. drainage) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z