Definita cuvantului căldare
CĂLDÁRE, căldări, s. f. I. Vas mare tronconic sau cilindric, prevăzut cu o toartă la partea superioară, folosit pentru păstrarea și transportul materialelor lichide, pulverulente sau granuloase; găleată. ◊ Căldare de abur = instalație (la locomotive, locomobile, vapoare etc.) cu ajutorul căreia se trece apa, sub acțiunea căldurii, din faza lichidă în vapori cu o presiune mai mare decât cea atmosferică; cazan cu abur. Căldare de rachiu = alambic pentru distilarea rachiului. ♦ Conținutul unei căldări (1). II. (Geogr.) Depresiune circulară cu versante prăpăstioase în zona munților înalți; scobitură în albiile apelor curgătoare, la baza unei cascade; cazan. ◊ Căldare glaciară = circ glaciar. – Lat. caldaria.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu căldare
denumire data in Bucovina de Nord unor persoane incapatanate, lipsite de ratiune,prostovan Vezi definitia »
ÎNMULȚÍRE, (operație aritmetică, definiție) Se dau două numere un deînmulțit și un înmulțitor și se cere un al treilea număr numit produs care se află față de deînmulțit precum înmulțitorul este fața de unitate. sursă: Ion Ionescu de la Brazi Vezi definitia »
ÎNSĂILÁRE, însăilări, s. f. Acțiunea de a însăila și rezultatul ei. [Var.: înseiláre s. f.] – V. însăila. Vezi definitia »
ASANÁRE, asanări, s. f. Acțiunea de a asana. Vezi definitia »
ÎNJUMĂTĂȚÍRE s. f. Acțiunea de a înjumătăți.V. înjumătăți. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z