Definita cuvantului găleată
GĂLEÁTĂ, găleți, s. f. 1. Vas de lemn, de metal etc. de forma unui trunchi de con cu baza mare în partea superioară, cu toartă, folosit pentru transportul (și păstrarea) unor lichide, unor materiale granulare sau pulverulente etc.; conținutul acestui vas; căldare. ◊ Expr. A ploua (sau a turna) cu găleata = a ploua foarte tare, torențial. 2. Veche măsură de capacitate pentru lapte, cereale etc., a cărei valoare a variat în timp, pe regiuni și pe substanțe; conținutul acestei măsuri. 3. Dijmă în grâne care se percepea în evul mediu, în țările române. – Lat. galleta.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu găleată
scroboteálă, scrobotéli, s.f. (reg.) 1. tescovină. 2. pastă moale, ca lutul frământat. 3. (fig.) persoană lipsită de voință, de hotărâre. Vezi definitia »
RÚSCĂ, ruște, s. f. (Reg.) Rusoaică. – Din ucr. dial. ruska. Vezi definitia »
rachíță s.f. (înv.) rachiu. Vezi definitia »
IÓLĂ s.f. Ambarcație cu vâsle sau cu pânze, strâmtă, lungă și ușoară, larg răspândită în concursurile de iahting. ♦ Ambarcație cu doi arbori, folosită pentru pescuit. ♦ Barcă cu două, patru sau șase rame, folosită de nave în diferite scopuri. [Pron. io-. / cf. fr. yole, sp. yola, engl. Yawl, norv. jol]. Vezi definitia »
páțilă, páțile, s.f. (reg.) pățanie. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z