Definita cuvantului gâde
GÂDE, gâzi, s. m. (Pop.) Călău; gealat. – Et. nec.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu gâde
HILOBATÍDE s. n. pl. specie de maimuțe cunoscute sub numele de giboni. (cf. lat. hylobates, gibon) Vezi definitia »
HÁIDE interj. 1. Exclamație care exprimă un îndemn (la o acțiune). ◊ (Cu ton de comandă, exprimând nerăbdarea vorbitorului; adesea repetat) Haide, haide, vino mai repede! ♦ Exclamație care exprimă încercarea de a îmbuna pe cineva. 2. (Cu funcție de imperativ, corespunzând unor verbe de mișcare) Vino! veniți! să mergem! ◊ (Împrumutând desinențe verbale de pers. 1 și 2 pl.) Haidem la plimbare. ◊ (Adverbial, în compuse) Haide-hai, haida-hai, haide-ha = încet, anevoios. ◊ (Marchează începutul unei acțiuni) Luă toporul și haide la treabă. 3. (În expr.) Haida-de!, exclamație prin care se respinge o părere sau se dezaprobă o comportare; aș! Haide-haide sau haide-hai, se spune când mustrăm cu indulgență pe cineva care nu ia în seamă sfaturile sau avertismentele noastre. [Var.: háida, haid, áida, áide interj.] – Din tc. haydi, bg. haide, ngr. áide. Vezi definitia »
ambliopode subst,pl.Mamifere erbivore fosileçu picioarele terminate cu cinci degete scurte,avind copite in virf.[Pr,:-bli-o]-Din fr amblyopodes. Vezi definitia »
DE3 interj. Exclamație cu care se îndeamnă caii la mers. – Onomatopee. Vezi definitia »
CARDIIDE ({s} gr. kardia „inimă”) s. f. pl. Familie de lamelibranhiate heterodonte care include genuri marine și salmastre cu cochilii echivalve și neechilaterale, ornate prin coaste radiare (Cardiidae). Au apărut în Triasic (ex. genul Cardium). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z