Definita cuvantului gubă
GÚBĂ, gube, s. f. (Reg.) Sarică; suman (mițos). – Din magh. guba.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu gubă
RIBOFLAVÍNĂ s. f. Termen folosit pentru a denumi vitamina B2, care se găsește în lapte, ficat, rinichi, ouă, frunze verzi, iarbă. – Din fr. riboflavine. Vezi definitia »
CONFERÍNȚĂ s.f. 1. Cuvântare, discurs, expunere făcută în public referitor la o temă științifică, literară etc. 2. Adunare a reprezentanților unor state, ai unor organizații etc. pentru a discuta și a lua hotărâri în anumite chestiuni. ♦ For superior al unui partid (comunist), care se întrunește atunci când nu poate fi convocat congresul. 3. Consfătuire, convorbire. ◊ Conferință de presă = întâlnire între oameni de stat, oameni politici etc. și reprezentanți ai presei pentru a lămuri o anumită problemă, pentru discuții cu caracter informativ etc. [Var. conferență s.f. / cf. lat. conferentia, fr. conférence, it. conferenza]. Vezi definitia »
PERIOOFOROSALPINGÍTĂ s.f. (Med.) Inflamație a regiunii din jurul ovarului și al salpingelui. [Cf. fr. périoophorosalpingite]. Vezi definitia »
ÓRĂ, ore, s. f. 1. Unitate de măsură a timpului, egală cu a douăzeci și patra parte dintr-o zi, cuprinzând 60 de minute sau 3600 de secunde; ceas. ◊ Loc. adv. Pe oră = cât ține un ceas, în decurs de un ceas; la fiecare ceas. Cu ora = (angajat și plătit) după un tarif orar. Din oră în oră = la intervale regulate de un ceas. Oră de oră = mereu, întruna. ♦ Moment indicat de fiecare dintre cele 24 de părți în care este împărțită o zi; p. ext. fiecare dintre cifrele înscrise pe cadranul unui ceasornic, care marchează aceste momente. ◊ Loc. adj. De ultimă oră = foarte actual, nou de tot. ♦ Distanță, spațiu care poate fi parcurs în timp de un ceas. ♦ Durată de timp nedeterminată; timp, epocă; moment. ◊ Expr. La ora actuală = în momentul de față, în prezent. 2. Timp fixat de mai înainte pentru realizarea unei acțiuni, timp dinainte hotărât când cineva poate fi primit undeva. 3. Lecție, curs. ◊ Expr. A lua (sau a da) ore de... = a lua (sau a da) lecții particulare de..., a lua (sau a da) meditații. [Var.: oáră s. f.] – Din lat. hora, it. ora. Vezi definitia »
TEREBENTÍNĂ s.f. Lichid incolor, cu miros caracteristic, care se extrage prin distilarea rășinii coniferelor, fiind întrebuințat în industrie și medicină. [Var. terbentină, terpentină s.f., terpentin s.n. / cf. fr. térébenthine, germ. Terpentin]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z