Definita cuvantului haz
HAZ, (rar) hazuri, s. n. 1. Stare de bună dispoziție, de voioșie; veselie. ◊ Vorbe de haz = vorbe spirituale, glume. ◊ Expr. A face haz = a se veseli, a petrece glumind; (cu determinări introduse prin prep. „de”) a face glume pe seama cuiva, a-și bate joc, a râde de cineva sau de ceva. A face haz de necaz = a-și ascunde necazul, făcând glume sau simulând voia bună. ♦ Calitatea cuiva de a înveseli pe cei din jur prin firea sa veselă, prin glume sau prin vorbe spirituale. ◊ Expr. A fi cu haz = a fi plin de duh, a avea umor. 2. (Înv.) Plăcere, bucurie (pe care o simte cineva sau pe care o faci cuiva). ◊ Expr. A face haz (de cineva sau de ceva) = a-i plăcea de cineva sau de ceva. A nu face haz de cineva (sau de ceva) = a nu da importanță cuiva (sau unui lucru), a nu lua în seamă. 3. Calitatea cuiva de a plăcea (prin veselie, spirit, farmec, grație etc.). ◊ Loc. adj. și adv. Cu haz = plăcut, nostim. ◊ Expr. (Ir.) Știi că ai (sau are) haz? = știi că-mi placi (sau că-mi place)? știi că ești (sau că e) bine? – Din tc. haz.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu haz
az s.m. (înv.) 1. numele primei litere a alfabetului chirilic 2. eu (în zapise, înaintea numelui propriu) Vezi definitia »
OLIGOCLÁZ s. m. feldspat plagioclaz, conținând anortit. (< fr. oligoclase) Vezi definitia »
ABHÁZ, -Ă [< rus.] s.m. și f., adj. 1. s.m. și f., adj. (La m. pl.) Popor care s-a constituit ca națiune pe teritoriul Abhaziei. ♦ Persoană care aparține acestui popor sau este originară din Abhazia. 2. adj. Care aparține Abhaziei sau care se referă la abhazi (1). ♦ (Substantivat, f.) Limbă vorbită de abhazi. Sursa: Dicționar Enciclopedic, vol. I, A-C, 1993. Vezi definitia »
bogáz, bogázuri, s.n. (înv.) canal, gură de râu. Vezi definitia »
spârleáz, spârleázuri, s.n. (reg.) pârleaz. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z