Definita cuvantului hrăni
HRĂNÍ, hrănesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. (Adesea fig.) A da cuiva să mănânce sau a mânca; a (se) nutri, a (se) alimenta. ◊ Expr. (Refl.) A se hrăni cu vânt = a nu avea ce mânca; a mânca foarte puțin, a ciuguli. 2. Refl. Fig. (Reg.; despre vinuri) A deveni tare datorită vechimii. [Var.: (pop.) hărăní vb. IV] – Din sl. hraniti.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu hrăni
CONVENÍ vb. intr. 1. a corespunde dorințelor cuiva, a-i plăcea. 2. a se înțelege, a cădea de acord. ◊ a încheia o convenție. (< fr. convenir, lat. convenire) Vezi definitia »
IZBUCNÍ, izbucnesc, vb. IV. Intranz. 1. A se manifesta brusc și cu putere; a se arăta deodată; p. ext. a țâșni. 2. (Despre sunete, vorbe etc.; la pers. 3) A se porni deodată și cu intensitate, a se auzi deodată. [Var.: zbucní vb. IV] – Din bg. izbukna. Vezi definitia »
Neutrini sunt produși pe Pământ prin elemente radioactive, reactoare nucleare și experiențe în acceleratori de particule. Pe Pământ, suntem supuși permanent unei avalanșe de mici particule, care ajung din cosmos pe Pământ. Prin coliziunea particulelor acestei radiații cosmice (protoni și particule alfa) cu nucleele de oxigen și azot din atmosferă, se produc în mod curent neutrini. În Soare, ei apar prin procesul de fuziune nucleară și în mare număr, în exploziile supernovelor. Ei ne pot transmite informații despre aceste evenimente. Aproximativ 300 neutrini/m cub există încă din timpul Big Bang – ului și se numesc neutrini primordiali. (din Misterele Terrei) Vezi definitia »
icní (icnésc, icnít), vb.1. A sughița, a suspina, a geme. – 2. A gîfîi, a respira greu în momentul în care se face un efort. – 3. A face un efort. – 4. A se sforța să vomite. – Var. igni, hicni, hucni. Probabil creație expresivă, pe baza lui (h)ic, care exprimă ideea de gîfîială sau de sughiț, cu suf. de asemenea expresiv, -ni (Tiktin). Coincide cu bg. ikam, aorist iknah (după DAR și Candrea, bg. este sursă a cuvîntului rom.), rus. iknutĭ „a sughița”, cf. sl. lakati (Cihac, II, 151). Scriban presupune un sl. *iknǫti, izvor al rom. și al bg. Pare a fi cuvînt identic cu hegni, vb. (a se da înapoi). – Der. icneală, s. f. (sughiț). Vezi definitia »
ALBINÍ, albinesc, vb. IV. Tranz. A da la iveală. – Din alb2. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z