Definita cuvantului deroba
DEROBÁ, derobez, vb. I. Refl. (Despre cai) A părăsi brusc direcția impusă de călăreț în momentul când nu poate trece de un obstacol; a se întoarce în loc. ♦ Fig. A se sustrage, a se eschiva de la ceva. – Din fr. dérober.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu deroba
INTUBÁ vb. tr. (med.) a introduce (medicamente, mâncare etc.) cu ajutorul unui tub. (< fr. intuber, it. intubare) Vezi definitia »
înhodorobá vb. I (reg.) 1. a însăila din mai multe obiecte proaste ceva mai bun; a înfiripa, a înjgheba, a închipui, a înciocăla. 2. (refl.) a-și îndrepta sănătatea; a se însănătoși. Vezi definitia »
ABÁ, -ale s.f. Dimie, esătură groasă de lână. -Din mr., megl. abă Vezi definitia »
náiba s. m. art. – Dracul. Probabil din tc. (arab.) naibe „nenorocire” (Loebel 68; Șeineanu, Semasiol., 61), prin intermediul țig. naibah „ghinion” (Graur 175); e mai curînd o imprecație generică decît un nume propriu al demonului. Der. propusă de la n’aibă (parte de noi) nu pare normală (ducă-se pe pustiu sau ucigă-l toaca sînt alte denumiri ale demonului; dar ducă-se sau ucigă-l, separat, nu au sens). Din arab. la’ib, cf. sp. naipe (Lokotsch 1389) este puțin probabil. – Der. năibui, vb. (a trimite la dracul). Vezi definitia »
ABÁ2, abale, s. f. Țesătură groasă de lână, de obicei albă, din care se confecționează haine țărănești; dimie, pănură. – Din tc. aba. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z