Definita cuvantului petrol
PETRÓL s. n. 1. Rocă sedimentară lichidă, uleioasă, de culoare brună-negricioasă, mai rar gălbuie, cu reflexe albastre-verzui, cu miros specific, formată dintr-un amestec natural de hidrocarburi și de alți compuși organici, care se extrage din pământ și care servește drept materie primă în industria chimică; țiței. ◊ Petrol sintetic = combustibil cu proprietăți asemănătoare cu cele ale țițeiului, obținut pe cale sintetică din cărbune sau din oxid de carbon, prin hidrogenare catalitică. 2. Derivat lichid al petrolului (1), folosit la arderea în lămpi cu fitil pentru iluminat sau încălzit; gaz. – Din fr. pétrole.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu petrol
FRUCTICÓL, -Ă adj. (despre paraziți) care trăiește pe fructe. (< fr. fructicole) Vezi definitia »
MIRÁCOL s.n. 1. Reprezentare teatrală din evul mediu cu subiect religios sau istoric, în care intervin elemente ale miraculosului creștin. 2. Eveniment, întâmplare contrară legilor naturii, care nu poate fi explicată rațional; minune. [Var. miracul s.n. / cf. fr. miracle, lat. miraculum < mirari – a admira]. Vezi definitia »
METILFENÓL, metilfenoli, s. m. (Chim.) Crezol. – Probabil din fr. Vezi definitia »
POLIALCOÓL, polialcooli, s. m. (La pl.) Clasă de substanțe organice care conțin în moleculă două sau mai multe grupări hidroxil și care se obțin din produse naturale sau pe cale sintetică; (și la sg.) alcool cu mai multe grupări hidroxil care face parte din această clasă; alcool polivalent. [Pr.: -li-al-] – Din fr. polyalcool. Vezi definitia »
AGIGHIOL 1. Liman fluvio-maritim între brațul Sf. Gheorghe și L. Razim; 280 ha. 2. Sat în com. Valea Nucarilor, jud. Tulcea. Aici a fost descoperit un mormînt tumular de la sfîrșitul sec. 5 î. Hr. – prima jumătate a sec. 4 î. Hr. Atribuit unei căpetenii gete, conține un inventar foarte bogat în obiecte de argint, vase grecești și obiecte de podoabe feminine. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z