Definita cuvantului fosforos
FOSFORÓS, -OÁSĂ, fosforoși, -oase, adj. (În sintagmele) Acid fosforos = acid anorganic al fosforului, solubil în apă, în alcool și în eter, care conține mai puțin oxigen decât acidul fosforic și care este întrebuințat ca reducător puternic în chimia analitică. Anhidridă fosforoasă = trioxid de fosfor. – Din fr. phosphoreux.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu fosforos
VOIÓS, -OÁSĂ, voioși, -oase, adj. Plin de voie bună; bucuros, vesel, bine dispus. – Voie + suf. -os. Vezi definitia »
TOMENTÓS, -OÁSĂ adj. (bot.; despre organe) acoperit cu peri moi, catifelați, de culoare albă; (despre suprafețe anatomice) acoperit cu fibrile scurte și îndesate, semănând cu un puf. (< fr. tomenteux, lat. tomentosus) Vezi definitia »
UBERÓS, -OÁSĂ adj. (Liv.) Fertil, fecund. [< fr. ubéreux, lat. uberosus]. Vezi definitia »
negelós, -oásă, adj., s.f. (înv.) 1. (adj.) plin de negi, cu mulți negi; negos. 2. (s.f.; reg.) rostopască (plantă). Vezi definitia »
ATHOS (HÁGIÓN ÓROS) 1. Masiv muntos și pen. în Grecia de NE, în Pen. Calcidică. Alt. max.: 2.033 m. 2. Republică monastică, cu regim de departament ad-tiv autonom în cadrul Greciei; 336 km2; 1,5 mii loc. (1981); reșed.: Karyaí. Climă mediteraneană. Numeroase mănăstiri ortodoxe („Marea Lavră”, „Vatopedi” ș.a.), întemeiate cu începere din sec. 9, în care se găsesc valoroase fresce, mozaicuri, sculpturi în lemn, manuscrise rare. Încă din sec. 14 numeroși domni români au reparat, refăcut și înzestrat mănăstiri de la A. La sfîrșitul sec. 16 au început „închinările” de mănăstiri și moșii din Țările Române comunităților grecești de la A., situație curmată de legea secularizării averilor mănăstirești adoptată în 1863 de domnitorul Al.I. Cuza. Importanță religioasă și turistică. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z