Definita cuvantului metru
MÉTRU, metri, s. m. 1. Unitate fundamentală de măsură pentru lungime din sistemul metric. 2. Instrument (alcătuit dintr-o riglă, bandă gradată de metal, de lemn etc.) egal cu un metru (1) și divizat în centimetri și milimetri, cu care se măsoară lungimile. ♦ Bucată de lemn (de foc) lungă de aproximativ un metru (1); stivă de lemne (de foc) egală cu aproximativ un metru cub. 3. Grup de silabe constituind unitatea de măsură a versului; p. ext. ritm determinat de împărțirea unui vers în silabe. 4. (Muz.) Ordinea succesiunii unităților de timp, determinată de accente tari sau slabe; sistemul de organizare a ritmului; ritm, cadență. – Din fr. mètre, lat. metrum.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu metru
LIZIMÉTRU, lizimetre, s. n. Instalație specială cu ajutorul căreia se colectează și se măsoară cantitatea de apă infiltrată într-un anumit volum de sol în vederea studierii capacității de înmagazinare a apei pe diferite tipuri de sol. – Din fr. lysimètre. Vezi definitia »
SEISMOMÉTRU s. n. seismograf care nu comportă înregistrare. (< fr. séismomètre) Vezi definitia »
AEROMÉTRU, aerometre, s. n. Instrument care servește la măsurarea sau la determinarea densității aerului. – Fr. aéromètre. Vezi definitia »
MAGÍSTRU s.m. Profesor (în raport cu elevii lui); dascăl. ♦ (Liv.) Maestru, persoană care se distinge în mod deosebit în artă sau în știință. [< lat. magister]. Vezi definitia »
polițimaistru, polițimaiștri s. m. (intl.) 1. polițist inteligent. 2. criminalist. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z