Definita cuvantului petrecanie
PETRECÁNIE, (2, 3) petrecanii, s. f. 1. (Înv.) Moarte. (Astăzi fam.; în loc. vb.) A(-i) face de petrecanie = a) a lua (cuiva) viața; a omorî, a ucide, a răpune (pe cineva); b) a risipi, a strica, a distruge (un bun, un obiect); a cheltui (tot); a da gata (ceva). A i se face (cuiva) de petrecanie = a-i veni (cuiva) pofta să se bage singur în primejdie (de moarte); a (-și) căuta moartea (cu lumânarea). A-și face de petrecanie = a se sinucide. 2. (Înv. și reg.) Întâmplare, eveniment; pățanie. 3. (Înv. și reg.) Petrecere (3), chef. – Petrece + suf. -anie.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu petrecanie
AMASTÍE s. f. absența congenitală a glandelor mamare. (< fr. amastie) Vezi definitia »
DISERTÁȚIE, disertații, s. f. Expunere în care se tratează o problemă în mod științific și amănunțit. ♦ Spec. (Ieșit din uz) Lucrare științifică susținută în public de autor, pentru dobândirea unui grad științific. [Var.: dizertație s. f.] – Din fr. dissertation, lat. dissertatio. Cf. rus. disertațiia. Vezi definitia »
ANTISEPSÍE s. f. Ansamblu de măsuri antiseptice. – Fr. antisepsie (< gr.). Vezi definitia »
DINAMOCORÍE s. f. mod de răspândire a plantelor dinamocore. (< fr. dynamochorie) Vezi definitia »
ASTRONOMÍE s.f. Știință care se ocupă cu studiul aștrilor și cu legile mișcării lor. [Gen. -iei. / cf. fr. astronomie, lat., gr. astronomia < gr. astron – astru, nomos – lege]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z