Definita cuvantului polonez
POLONÉZ, -Ă, polonezi, -e, subst., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Poloniei sau este originară de acolo; polon (1). 2. Adj. Care aparține Poloniei sau populației ei, privitor la Polonia sau la populația ei, originar din Polonia; ca al polonezilor (1); polon (2). ◊ Covrig polonez = produs de patiserie în formă de colăcel preparat din aluat de cozonac îmbibat cu sirop de zahăr și având deasupra nuci pisate. ♦ (Substantivat, f.) Limbă vorbită de polonezi (1). 3. S. f. Dans de origine poloneză (2), în tempo moderat și în măsura de 3/4, cu ritm viguros și cu caracter maiestuos, solemn, asemănător marșului; melodie după care se execută acest dans. 4. S. m. Mezel din carne de vită și de porc, afumat la cald și apoi fiert; (fam.) poliș. – Din fr. polonais.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu polonez
FIRÉZ s. n. v. firiz. Vezi definitia »
beninéz (referitor la Benin) adj. m., s. m., pl. beninézi; adj. f., s. f. beninéză, pl. beninéze Vezi definitia »
SIAMÉZ, -Ă, siamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. Persoană care face parte din populația de bază a Siamului. 2. Adj. Care aparține Siamului sau populației lui, privitor la Siam sau la populația lui. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite total sau parțial între ele; fig. grup format din doi prieteni nedespărțiți. Pisică siameză = specie de pisică originară din Extremul Orient, cu ochii albaștri, cu părul cafeniu, scurt, moale, mătăsos și cu coada scurtă. [Pr.: si-a-] – Siam (n. pr.) + suf. -ez. Vezi definitia »
BUMBURÉZ, bumburezi, s. m. (Reg.) 1. Grăunte; bob de mazăre, de fasole etc. 2. Plantă erbacee cu spice brun-închis: bumbușor (II 2) (Schoenus nigricans). – Cf. bumb, buburuză. Vezi definitia »
NEWYORKÉZ, -Ă, newyorkézi, -e, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care locuiește în orașul sau în statul New York (din Statele Unite ale Americii) sau care este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține de New York sau locuitorilor săi, privitor la New York sau locuitorii săi. (New York (n.pr.) + suf. -ez; cf. fr. new(-)yorkais) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z