Definita cuvantului rusalie
RUSÁLIE, rusalii, s. f. ~ 4. (La pl.) Săptămâna dinaintea sărbătorii de rusalii (1.), în timpul căreia există obiceiul să se sărbătorească anotimpul primăverii și să se pomenească morții. (indirect din lat. Rŏsālia; deriv. directă din lat. sau prin interm. unei var. rŏsāria este improbabilă; cu toate acestea, traseul urmat de împrumut rămâne discutabil: din sl. rusalija și acesta din gr. medie ρουσάλια; totuși persistă îndoiala că rezultatul din rom. ar fi putut să păstreze sunetul l palatalizat din sl. (cf. bg. rusalja, sb. rusalje), care, în mod normal, dispare în rom.; pe de altă parte, forma cea mai veche a cuv. din rom. este atestată cu o (rosalii), iar aceasta nu se poate explica nici prin interm. sl., nici prin cel al mgr.; prob. un împrumut cultural)

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu rusalie
TERMOESTEZÍE s.f. Sensibilitate la variațiile de temperatură, a cărei cercetare este importantă în anumite boli nervoase. [Gen. -iei. / < fr. thermo-esthésie, cf. gr. thermos – cald, aisthesis – senzație]. Vezi definitia »
BIJUTERÍE s. f. 1. obiect de podoabă; giuvaer. ◊ (fig.) lucru elegant și de mare preț. 2. magazin, atelier de bijuterii. (< fr. bijouterie) Vezi definitia »
BÓZIE, bozii, s. f. Boz. – Din boz + suf. -ie. Vezi definitia »
ULTRAMICROCHIMÍE s. f. Ramură a chimiei care se ocupă cu relațiile chimice și cu procedeele de analiză în care intervin substanțe în cantități foarte mici. – Din fr. ultramicrochimie. Vezi definitia »
MICOLOGÍE s. f. Ramură a botanicii care se ocupă cu studiul ciupercilor. – Din fr. mycologie. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z