Definita cuvantului arbori
ARBORI- Element de compunere savantă cu semnificația „referitor la arbore”, „de arbore”. [< lat. arbor].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu arbori
panegirí, panegirésc, vb. IV (înv.) a lăuda, a elogia. Vezi definitia »
ÎNTĂRÍ, întăresc, vb. IV. 1. Refl. A se face (mai) tare, (mai) rigid, a (se) indura; a deveni (mai) dens. 2. Tranz. A mări rezistența unei piese, a unui sistem tehnic etc. ♦ A fortifica un loc, o poziție strategică; a baricada. 3. Tranz. și refl. A face să prindă sau a prinde puteri (de obicei după o boală), a face să-și recapete sau a-și recăpăta puterile; a (se) întrema, a (se) înzdrăveni. ♦ A deveni mai mare, mai puternic; a se dezvolta. ♦ Fig. A reconforta, a da puteri fizice sau morale. 4. Tranz. și refl. A (se) consolida. 5. Tranz. A confirma, a adeveri (o convingere, o bănuială). ♦ A accentua o linie, un contur etc. 6. Tranz. A legaliza o acțiune, un act. 7. Refl. (Despre fenomene atmosferice) A se înteți, a se intensifica. – În + tare. Vezi definitia »
sgîndărí (-résc, -ít), vb.1. A rîcîi o rană nevindecată. – 2. A irita, a excita. – Var. zgîndări. Origine necunoscută, dar probabil expresivă. Legătura cu sl. žigati „a arde” (Cihac, II, 158) nu pare posibilă; cu sgănciuli (Scriban) nu se potrivește. Vezi definitia »
BATHORI, familie de nobili maghiari din Transilvania. Mai importanți: 1. Ștefan B., voievod al Transilvaniei (1479-1493); a participat la lupta de la Cîmpul Pîinii (1479) împotriva turcilor. 2. Ștefan B., voievod (1571-1576), apoi principe (1576-1583) al Transilvaniei și rege al Poloniei (1575-1586). A dus o politică de supunere față de turci. 3. Sigismund B., principe al Transilvaniei (1581-1597, 1598-1599, 1601). A aderat la Liga Sfîntă; considerîndu-se suzeran al Moldovei și Țări Românești, a susținut lupta împotriva turcilor; a fost înfrînt decisiv la Guruslău (1601) de Mihai Viteazul. 4. Andrei B., cardinal și principe al Transilvaniei (1599). A fost învins de Mihai Viteazul la Șelimbăr (1599). Vezi definitia »
ZORI1 s.m. pl. / s.f. pl., art. zórii / zórile Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z