Definita cuvantului lanternă
LANTÉRNĂ s.f. 1. Felinar. ♦ Lampă electrică portativă cu baterie. ◊ Lanternă venețiană = lampion; lanternă magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase și al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 2. Aparat de control prevăzut cu vizori de sticlă, care se intercalează în conductele de produse lichide pentru a face vizibilă circulația acestora. 3. Un fel de turn mic pentru iluminarea și împodobirea unei cupole. 4. (Text.) Mecanism inversor folosit la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea și coborârea mosoarelor pe care se înfășoară semitortul sau la unele mașini de bobinat pentru înfășurarea firului. [< fr. lanterne, it. lanterna].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu lanternă
SÁNDRĂ s. f. câmpie din nisip și pietriș la periferia ghețarilor, în fața morenelor frontale. (< fr. sandre) Vezi definitia »
sculeáță, sculéțe, s.f. (reg.) sculă instrument, unealtă, ustensilă. Vezi definitia »
TOLUIDÍNĂ s. f. amină, derivat al toluenului. (< fr. toluidine) Vezi definitia »
MOGÓTĂ s. f. relief de mari dimensiuni, cu pereții verticali și creștetul plat, caracteristic carstului din regiunile tropicale. (< sp. mogota) Vezi definitia »
APOCATASTÁZĂ s. f. readucere la un stadiu anterior. ◊ (la stoici și unii mistici) reconstituire a unor situații inițiale de proveniență originară. (< fr. apocatastase, gr. apokatastasis) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z