Definita cuvantului cantaridină
CANTARIDÍNĂ s.f. (Med.) Substanță toxică extrasă din cantaridă, folosită ca stimulator al creșterii părului și ca afrodiziac. [< fr. cantharidine].
Sursa: DN
Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu cantaridină
batjócură (batjócuri), s. f. – Luare în rîs, bătaie de joc. De la a bate joc (cf. a bate 36). În vechime se folosea în acest sens cu pl. jocuri, cf. le este lor a batere jocuri pre creștini, Miron Costin; pe baza acestui pl. batjocuri (‹ bate jocuri) s-a format din nou un sing. batjocură. În privința asocierii ambilor termeni a bate și joc, explicația pare dificilă; există și în mai multe limbi sl. (cf. DAR). Explicația sugerată anterior de către Pușcariu 176, în legătură cu o combinație de tipul it. baiocco sau bazzecola, este lipsită de fundament, și însuși autorul a renunțat la ea, în DAR. Menționăm că Cihac, II, 638, se referă la ngr. βαγορίζω „a insulta”. Din rom. provine săs. „bažokurin” „a-și bate joc”. Vezi definitia »
marcă, mărci s. f. (intl.) participant la activitățile din lumea interlopă, mafiot, șmecher. Vezi definitia »
OOPLÁSMĂ s.f. (Biol.) Citoplasmă a zigotului sau a oului; ovoplasmă. [< fr. ooplasme, cf. gr. oon – ou, plasma – formație]. Vezi definitia »
béznă (bézne), s. f. – 1. (Înv.) Abis. – 2. Întuneric, negură. Var. beznie. Sl. bezdŭna, bezdŭnŭ „abis” (Miklosich, Slaw. Elem., 14; Șeineanu, Semasiol., 221; Philippide, Principii, 47). După Capidan, Raporturile, 228, din rom. provine bg. bezna (alături de bezdna). Vezi definitia »
CAZEÍNĂ s. f. substanță albuminoidă care se extrage din lapte, partea componentă a brânzeturilor. (< fr. caséine) Vezi definitia »