Definita cuvantului cuadricentenar
CUADRICENTENÁR s.n. v. cvadricentenar.

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu cuadricentenar
továr (-ruri), s. n.1. Sarcină, povară. – 2. Talpă, piele de bovine tăbăcită. – Var. (2) toval. Sl. tovarŭ „sarcină” (Cihac, II, 283; Tiktin), cf. povară și sb. tovar „sarcină”, rus. tovar „marfă”. Explicația celui de-al doilea sens nu pare suficientă (pentru a o explica, Tiktin pornește de la rus. opoikovyj tovar „piele de tăuraș”; dar sensul de „piele de tăuraș” este propriu primului cuvînt și nu se înțelege cum ar fi trecut la al doilea). Mai probabil este vorba de o confuzie cu tc. duval „piele” (Popescu-Ciocănel). Cf. tovarăș. Rut. tovar „piele” trebuie să fi venit din rom.Der. tovărî, vb. (a încărca; a se năpusti, a tăbărî), din sb. tovariti. Tiktin consideră că în sensul al doilea al acestui vb. trebuie să fi intervenit o confuzie cu tăbărî: asta ar fi posibil, fără ca ipoteza să fie necesară, căci e ușor de trecut de la sensul de „a împovăra” la cel de „a se năpusti”, cf. sp. cargar. Vezi definitia »
ȚINTÁR, (1) țintare, s. n. (2) țintari, s. m. 1. S. n. Joc de societate la care se folosește un carton cu un desen special pe care jucătorii mișcă piese după anumite reguli; moară. 2. S. m. (Ornit.) Inăriță. – Țintă + suf. -ar. Vezi definitia »
SEMICIRCULÁR, -Ă, semicirculari, -e, adj. În formă de semicerc. ◊ Canale semicirculare = cele trei canale care alcătuiesc partea superioară a urechii interne. – Din fr. semi-circulaire. Vezi definitia »
PENINSULÁR, -Ă adj. 1. (și s. m. f.) (locuitor) al unei peninsule. 2. în formă de peninsulă. (< fr. péninsulaire) Vezi definitia »
INTRAMOLECULÁR, -Ă, intramoleculari, -e, adj. Care se află sau se petrece în interiorul moleculelor. – Din fr. intramoléculaire. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z