Definita cuvantului cvadriremă
CVADRIRÉMĂ s.f. Galeră care avea patru rânduri de vâsle sau patru vâslași la o vâslă. [Var. cuadriremă s.f. / cf. fr. quadrirème, lat. quadriremis].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu cvadriremă
GESTÓZĂ s. f. Totalitatea manifestărilor patologice apărute în cursul sarcinii (5) unei femei; disgravidie. – Din germ. Gestose. Vezi definitia »
SCOVÁRDĂ, scoverzi, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Un fel de plăcintă din aluat (dospit), prăjită în grăsime (și umplută cu brânză, urdă etc); prăjitură uscată, minciună. 2. Epitet pentru o pesoană foarte slabă, scofâlcită. [Var.: scovérgă s. f.] – Din sl. skovrada „tigaie”. Vezi definitia »
PERNIȘOÁRĂ, pernișoare, s. f. (Pop.) Perniță (I 1). Pernă + suf. -ișoară. Vezi definitia »
LUPULÍNĂ s.f. Pulbere galbenă care se găsește în hamei și care dă aroma și amăreala berii. [< fr. lupuline]. Vezi definitia »
RÁMPĂ, rampe, s. f. 1. Platformă (la nivelul pardoselii unor vehicule) care înlesnește încărcarea și descărcarea mărfurilor; loc înălțat (lângă linia ferată) destinat încărcării și descărcării mărfurilor. 2. Balustradă de lemn, de fier sau de piatră de-a lungul unei scări sau (rar) unui pod. ♦ Barieră. 3. Partea din față a unei scene de teatru unde sunt instalate luminile; rivaltă; p. gener. scenă. ◊ Expr. A chema la rampă = a cere, prin aplauze, ca artiștii să reapară pe scenă. A vedea lumina rampei = (despre piese de teatru) a intra în repertoriul unui teatru, a fi jucat în fața publicului. 4. Porțiune înclinată față de orizontală a unui drum sau a unei căi ferate, parcursă în sensul urcării. 5. Lucrare minieră prin care se face legătura între galeria de transport a unui orizont și un puț de mină sau un plan înclinat. 6. (În sintagma) Rampă de lansare = platformă prevăzută cu dispozitive de orientare și ghidare, folosite pentru lansarea avioanelor catapultate sau a rachetelor. – Din fr. rampe, germ. Rampe. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z