Definita cuvantului franciscanism
FRANCISCANÍSM s.n. Mișcare religioasă a lui Francesco d'Assisi, care îmbina predica pocăinței și a ascetismului sever cu aceea a simplității evanghelice, a blândeții și a dragostei pentru toate viețuitoarele firii. [< it. francescanesimo, cf. Francesco d'Assisi – teolog și poet catolic italian din evul mediu].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu franciscanism
DIVIZIONÍSM s. n. Curent în pictura sfârșitului sec. XIX si începutului sec. XX, care își are originile în impresionism și al cărui principal reprezentant și inițiator este Georges-Pierre Seurat. În critica de specialitate, poantilismul este considerat a fi doar o verigă a divizionismului. Curentul aduce în pictura vremii tehnica punctării și a divizării imaginilor, scoțând în evidență formele și contururile prin opoziția culorilor complementare. Vezi definitia »
AMERICANÍSM s.n. 1. Expresie, purtare etc. proprie americanilor. 2. Tendință de a imita felul de a fi al americanilor. 3. Mișcare pornită din S.U.A. cu tendința de a reforma unele aspecte prea rigide ale catolicismului de pe poziții liberale. [< fr. américanisme]. Vezi definitia »
CITOCHIMÍSM s. n. Totalitatea proceselor biochimice din celule. – Din fr. cytochimisme. Vezi definitia »
NEOLOGÍSM s. n. cuvânt nou, împrumutat dintr-o limbă străină sau creat prin mijloace proprii în limba respectivă; (p. restr.) împrumut lexical recent. *accepție nouă a unui cuvânt. (< fr. néologisme) Vezi definitia »
SOLANÍSM s. n. intoxicație cu solanină. (< fr. solanisme) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z