Definita cuvantului macabru
MACÁBRU, -Ă adj. Care amintește de moarte; groaznic; îngrozitor; lugubru. ◊ Dans macabru = temă alegorică în arta medievală reprezentând moartea printr-o horă, în care dansează morți de toate condițiile și de toate vârstele. [< fr. macabre].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu macabru
STEREOMÉTRU, stereometre, s. n. Instrument cu care se măsoară volumul corpurilor solide. [Pr.: -re-o-] – Din fr. stéréomètre. Vezi definitia »
SCÉPTRU, sceptre, s. n. Toiag, baston (împodobit) purtat de suverani ca simbol al autorității. ♦ Fig. Demnitate, putere, mărire, autoritate de suveran; domnie, conducere. – Din fr. sceptre, lat. sceptrum. Vezi definitia »
ECHILÍBRU, echilibre, s. n. 1. Situație a unui corp asupra căruia se exercită forțe care nu-i schimbă starea de mișcare sau de repaus; stare staționară a unui fenomen. ◊ Echilibru dinamic = echilibru determinat de două procese opuse care se desfășoară cu aceeași intensitate. ◊ Expr. A-și pierde echilibrul = a fi pe punctul de a cădea, de a se prăbuși. 2. Proprietate a anumitor sisteme de forțe de a nu schimba starea de mișcare sau de repaus a unui corp rigid asupra căruia se exercită. ♦ Fig. Stare de liniște, armonie, de stabilitate lăuntrică. 3. Stare a unei balanțe economice în care părțile comparate sau raportate sunt egale. ◊ Echilibru bugetar = stare a unui buget în care veniturile acoperă cheltuielile. Echilibru economic = stare de concordanță între elementele interdependente și toate variabilele activității economice și sociale. 4. Fig. Proporție justă, raport just între două lucruri opuse; stare de armonie care rezultă din aceasta. – Din fr. équilibre, lat. aequilibrium. Vezi definitia »
SCÁBRU, -Ă adj. (Bot.; despre unele organe) Acoperit cu peri scurți și rigizi. [< fr. scabre, cf. lat. scaber]. Vezi definitia »
LUXMÉTRU s. n. instrument pentru măsurarea iluminării. (< fr. luxmètre) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z