Definita cuvantului semna
SEMNÁ, semnez, vb. I. Tranz., intranz. și refl. A (se) iscăli pentru confirmare, a certifica punând o iscălitură. – Din fr. signer (după semn).

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu semna
BOLOGNA [bolóña], Giovanni (numit și Giambologna, pe numele adevărat Jean de Boulogne) (1529-1608), sculptor flamand. Precursor al barocului. A lucrat la Florența pentru familia Medici („Fîntîna lui Neptun”, „Mercur luîndu-șu zborul”, „Răpirea unei sabine” în Muzeul Național de Artă al României). Vezi definitia »
SCIZIONÁ, scizionez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) despărți, a (se) separa, a (se) desprinde dintr-un întreg organizat. [Pr.: -zi-o-] – Din sciziune. Vezi definitia »
CHIAJNA (c. 1525-c. 1588), fiica lui Petru Rareș. Căsătorită în 1546 cu Mircea Ciobanul (de unde și porecla de Mircioaia); mama lui Petru cel Tînăr, domn al Țării Românești (1559-1568). A susținut cu deosebită dîrzenie menținerea fiului ei în scaunul domnesc. Surghiunită, împreună cu fiul său, de turci (1568). Vezi definitia »
ȘANFRENÁ, șanfrenez, vb. I. Tranz. A executa, manual sau cu ajutorul unei mașini, o fațetă oblică la extremitatea unei găuri cilindrice sau la marginea unei suprafețe plane, a unei piese, pentru a înlătura muchiile ascuțite. ♦ A tăia oblic muchiile pieselor de metal pentru a fi sudate. – Din fr. chanfreiner. Vezi definitia »
TROTINÁ, pers. 3 trotinează, vb. I. Intranz. (Despre cai) A nu păstra pasul regulat, a bate pasul aproape pe loc. – Din fr. trottiner. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z