Definita cuvantului amnar
amnár (amnáre), s. n.1. Bucată de oțel cu care se lovește cremenea spre a scoate scîntei; uneori folosește și pentru a ascuți. – 2. Dispozitiv cu care se urcă sau se coboară fierul lat al plugului. – 3. Mîner de lemn cu care se învîrte sulul la războiul de țesut. – 4. Stîlpi de lemn puși la colțurile construcțiilor țărănești spre a sprijini acoperișul. – Mr. mănar, megl. mănar, amnar. Lat. mănuārius (după Pușcariu 82; REW 5332; DAR), cf. mîner. Mai puțin probabilă este der. de la *ignarium (Philippide, Principii, 46; Körting 4706), dacă luăm în considerație rezultatele dialectale. Densusianu, Rom., XXXIII, 274, și GS, II, 317, se gîndește la posibilitatea unei der. interne, pe baza lui mînă.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu amnar
MILIONÁR, -Ă s. m. f. 1. posesor al unei averi evaluate în milioane. 2. (fam.) pilot, șofer care a efectuat un milion de kilometri. (< fr. millionnaire, germ. Millionär) Vezi definitia »
EDILITÁR, -Ă, edilitari, -e, adj. Privitor la administrația sau la lucrările de folos public ale unui oraș. – Din fr. édilitaire. Vezi definitia »
MULTIMILIONÁR, -Ă, multimilionari, -e, s. m. și f., adj. (Persoană) a cărei avere se ridică la mai multe milioane. [Pr.: -li-o-] – Din fr. multimillionnaire. Vezi definitia »
ALUVIONÁR, -Ă adj. referitor la aluviuni. (< fr. alluvionnaire) Vezi definitia »
SUPRATIPÁR s. n. inscripție aplicată pe deasupra tiparului obișnuit al unei mărci poștale, cu scopul de a-i modifica valoarea, destinația sau alte elemente; supraimprimare; surșarj. (după fr. surimpression) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z