Definita cuvantului antologie
antologíe (antologíi), s. f. – Culegere, florilegiu. Fr. anthologie, din gr. ἀνυολογία. – Der. antologic, adj. Din aceeași familie, antologhion, s. n. (culegere de imnuri), din ngr. ἀνυολόγιον (Gáldi 148).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu antologie
FLĂCĂRÍE s. f. (Rar) Flăcăraie. – Flacără + suf. -ie. Vezi definitia »
ABNEGÁTIE, - ii s.f. Devotament. Var. abnegare -Din fr. Abnégation Vezi definitia »
CARDIOPLEGÍE, cardioplegii, s. f. (Med.) Paralizie a mușchilor inimii. [Pr.: -di-o-] – Din fr. cardioplégie. Vezi definitia »
OÁIE, oi, s. f. 1. Animal domestic rumegător, crescut pentru lână, lapte și carne; spec. femela acestei specii (Ovis aries). ◊ Expr. Ca oile = cu grămada, grămadă; în dezordine. A umbla să iei (sau să scoți) două piei de pe o oaie = a urmări un câștig exagerat. A suge (de) la două oi = a trage concomitent foloase din două părți. A o face de oaie = a proceda neîndemânatic, a face o mare prostie, o gafă. A fi deștept (sau șiret) ca oaia, se spune ironic despre un om naiv sau prost. (Prea) e de oaie, se spune despre vorbe sau acțiuni cu totul nepotrivite, lipsite de tact, de măsură. ♦ Carne de oaie (1). ♦ Blană de oaie (1). 2. (În limbajul bisericesc; mai ales la pl.) Credincios, considerat în raport cu preotul; creștin, drept-credincios. [Pr.: oa-ie] – Lat. ovis. Vezi definitia »
ANIZOTROPÍE s. f. 1. proprietate a unui corp de a prezenta caracteristici mecanice, optice, electrice, magnetice etc. variate; eolotropie. 2. (biol.) însușire a unui organ de a reacționa diferit la excitații externe. (< fr. anisotropie) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z