Definita cuvantului bade
báde s. m.1. Termen de adresare care, în limbajul popular din Trans., Mold. și Basar., se aplică persoanelor mai în vîrstă sau de rang mai mare, dacă nu sînt cunoscute. – 2. Termen pe care îl folosesc de obicei femeile de la țară pentru bărbatul iubit. – Var. (Trans.) badiu. Numeroase dim.: bădi(u)c(ă), bădicuț(ă), bădieș, bădișor, bădiț(ă), bădițel, bădi(u)țică, bădi(u)liță, etc. Origine necunoscută. Coincide cu bg. bata, batju „termen de adresare către fratele mai mare”, sb. bato, bača, mag. bátya; este însă posibil ca aceștia să provină din rom. Poate fi vorba de forma autohtonă a rădăcinii indoeuropene pentru „tată”, cf. baci și rus. batjuska. Nu pare a fi întîmplătoare coincidența cu lazio bade „bătrîn”, bad „a îmbătrîni” (cf. Mélanges Soc. Ling., IX, 151). Pentru proveniența rom. a rut. badika, cf. Candrea, Elemente, 406.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu bade
De ce nu acceptati cuvantul FAX ..il folositi de 50 de ani si nu vreti sa-l scrieti in dictionar ! Care este explicatia? ... orice ati zice ..tot nu v-as intelege! Il foloseste intreaga lume ...numai RomĂ?nii nu vor ..probabil ca au motul prea mare ! sau sunt prea prosti? (nu pe dumneavoastra vĂ? jignesc , ci pe cei care participĂ? la „facerea dictionarului oficial”) Vezi definitia »
LARÍDE s. f. pl. familie de păsări lariforme: pescărușul. (< fr. laridés) Vezi definitia »
CONCHÍDE vb. III. tr., intr. A trage o concluzie, a conclude; a încheia. [P.i. conchíd, 3 -de, perf.s. -isei, conj. -dă, ger. -izând. [< lat. concludere, după închide]. Vezi definitia »
CRINOÍDE s. n. pl. clasă de echinoderme primitive cu corpul în formă de caliciu cu brațe, așezat pe un peduncul și fixat pe fundul mării; crini-de-mare. (< fr. crinoïdes) Vezi definitia »
artropode de dimensiuni mai mici; exemplu: acarina, colembola etc. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z