Definita cuvantului pături
păturí, păturésc, vb. IV (pop.) 1. a împături; a aranja, a potrivi; a îndrepta, a netezi (obiectele de îmbrăcăminte). 2. (refl.) a se așeza în straturi, a se tasa, a se îndesa. 3. a călca în picioare (culcând la pământ). 4. a apăsa, a bate, a bătători.

Sursa: DAR
Cuvinte ce rimeaza cu pături
LEVELLERI LÉVLERI/ s. m. pl. membri ai unei grupări democratice mic-burgheze care a jucat un important rol politic în timpul revoluției engleze din 1648-1650. (< engl. leveller) Vezi definitia »
CARNOSAURI s. m. pl. Grup taxonomic al dinozaurilor care cuprinde reprezentanți carnivori ai ordinului teropodelor (Tyrannosaurus); se caracterizează prin lungime de 14 m, greutate de 8 t, craniu mare, dinți ascuțiti cu margini zimțate, membrele anterioare foarte scurte, regresate și cele posterioare alungite, tridactile. Au trăit în Cretacicul superior (Carnosauria). Vezi definitia »
ochelari, s. m. pl. – Dispozitiv optic pentru corectarea vederii. Origine îndoielnică. Probabil din it. occhiali, cu suf. de agent -ar. Der. din lat. ocularius (Koerting 6662) sau din pol. okulary încrucișat cu ochi (Densusianu, Rom., XXXIII, 282; Tiktin), nu pare sigură. Săs. okelâr, indicat ca etimon al rom. (Drăganu, Dacor., VI, 299), provine mai curînd din acesta din urmă. După Capidan, apud REW 6038 N, din sb. okelar.Der. ochelarist, s. m. (persoană care poartă ochelari); ochelariță (var. chelărea), s. f. (plantă, Buscutella laevigata), numită așa datorită formei samarei sale. Vezi definitia »
a-i sări (cuiva) de gât expr. a se repezi să îmbrățișeze (pe cineva); a arăta (cuiva) dragoste (exagerată). Vezi definitia »
tresărí (-ár, -ít), vb. – A tresălta, a face o mișcare bruscă și spontană. – Mr. antrisar, antrisărire. După fr. tressailir, adaptat la conjug. lui a sări. Der. din lat. *tra(n)s-sălĭre (Pușcariu 1761) ar fi posibilă numai pentru mr. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z